Å bo i et flere hundre år gammelt skipperhus i vannkanten er en romantisk drøm for mange. På Tangen i Risør har du muligheten. Men i dag er de fleste uvitende om hvordan en historisk bygning bør behandles. – Venter du for lenge med vedlikeholdet, kan det fort bli dyrere enn nødvendig, advarer daglig leder i Storegjerde Bygg, Simen Storegjerde (31).

DSC_0126
Da han var 20 år tok risørgutten fagbrev som tømrer, og i åtte år har han drevet Storegjerde Bygg som etter hvert har vokst til å bli en av byens største håndverkerbedrifter. Totalentreprenøren har spesialisert seg på vedlikehold og rehabilitering av gamle trehus. Nå har vi tatt Simen med oss til Risørs eldste bydel, Tangen, der flere hundre år gamle skipperhus klorer seg fast, tett i tett i vannkanten. Her har vi bedt ham om å vise oss noen eksempler på de vanligste vedlikeholdsfellene folk går i, når man kjøper et gammelt trehus. Vi trenger ikke å gå langt fra parkeringsplassen, før Simen stopper og peker.
Risørs eldste hus
Idyllen som råder i de trange smugene vi beveger oss i, er overveldende. Da bybrannen feide vekk mesteparten av byen i 1861, skånet den som et skjebnens underverk den lille husklyngen. Resultatet er at du fortsatt kan oppleve Risørs aller eldste bebyggelse, med sine smårutete vinduer, lave stakittgjerder og små stier ned til skjermede badeplasser mellom husene. Og nettopp her ser Simenog teamet hans mange eksempler på at folk i dag er mindre praktisk anlagt og har dårligere kunnskap enn tidligere generasjoner når det gjelder å ta vare på eiendommen de har ervervet seg.Dyr lærepenge

Selv om materialene i de originale husene er helt uovertrufne, krever de at man vet hva man skal se etter og stadig er ute med verktøykasse og malerkost for å holde fasaden tørr og tett.
Overalt legger Simens fagkyndige blikk merke til småting som lett kunne vært utbedret, om man bare hadde tatt tak i det tidlig nok. – Ta det vinduet der, for eksempel. Det burde vært malt i sommer. Blir det stående slik over vinteren, må man antagelig skifte ut både vindu og karm til neste år. Det blir en dyr lærepenge, sier Simen.
Man skal også være litt forsiktig med hva man gjør selv på eget hus, det kan lønne seg å uansett snakke med sin lokale håndtverker før man går i gang selv, spesielt med tanke på bad, tak og etterisolering. og det spesielt med tanke på hvis man har planer om å selge boligen, og hvis det skulle oppstå for eksempel lekkasjer i etterkant så kan det bli en dyr affære om man ikke har en faktura og garanti å vise til. vi ser stadig eksempler på spesielt bad som blir pusset opp i egen regi for å bli revet ned igjen av ny eier som vil ha et forskriftsmessig utført bad.
DSC_0138
Gamle hus, nye tider

Tvers over gaten finner han et annet eksempel på at bruken av husene harendret seg siden byggeårene, og at måten vi lever på i dag krever et helt annet vedlikehold enn tidligere.
– De gamle teglsteinspipene ble alltid impregnert årlig, for å stenge vannet ute fra den porøse muren. Før elektrisitetens tid var peisovnene i bruk daglig, året gjennom. Men i dag, når vi har andre varmekilder, komfyr og stekeovn, blir pipene stående kalde over lengre tid. Når det regner, blir mursteinen gradvis mettet med vann. Og etter en fuktig høst når det da kommer en storm med ekstremnedbør blir det fort vanngjennomtrenging og lekkasjer rundt pipene, forklarer Simen.
Lokal og langsiktig
Tømreren ser bare fordeler ved å være håndverker i en liten by. – For det ene, så er en klar fordel for kundene å bruke et lokalt firma, for hvis det skulle være noe i etterkant er det alltid mulig å få tak i den som utførte arbeidene senere. For det andre er denne byen både mitt hjem og min arbeidsplass. Det er klart at jeg er avhengig av å gjøre en solid jobb og å få fornøyde kunder når jeg skal bo og jobbe her i årene som kommer, smiler han.

SIMENS SJEKKLISTE:
– Pass på at alle takstein er hele og at ingen har blåst av i høststormene
– Rens takrenner og nedløp for løv
– Sjekk nedløp at de ikke leder vann inn i for eksempel kjellern

– Er det istapper langs gesimsene kan det være et tegn på dårlig lufting
– Vedlikehold teglsteinspiper, bør impregneres årlig
– Mal endeveden på kledninga for å unngå råte i enden og stygge skjøter
– Sørg for å male eksponert treverk
– Kontakt din lokale håndverker for en gratis befaring

Storegjerde Bygg har spesialisert seg på rehabilitering og vedlikehold av eldre trehusbebyggelse.
Kontakt Simen i dag for en uforpliktende befaring.
Tlf: 90180929 /simenls@hotmail.com