Etter å ha drevet Risør Sko i de siste fem årene har Carina Juell Myklebust (31) lært seg alle triksene i boka pluss et par ekstra for hvordan man skal komme tørrskodd gjennom vinteren.

– Å investere i et par sko med skikkelig fôr og gode såler, er noe du kommer til å glede deg over hver eneste dag, sier den unge skoeksperten.
– Norsk vinterklima er ekstremt krevende. Skoene skal tåle alt fra temperaturer ned til 20 minusgrader, til nysnø, slaps og vårsmelting. Det er det bare skinnstøvler som klarer. Og skal du være varm, er ullfôr helt nødvendig.

Som kjæledyr
Har du først spandert på deg selv et par gode vintersko, er det litt som å kjøpe et kjæledyr. Du må impregnere dem jevnlig og fjerne smuss og salt som gjør dem mer sårbare for fukt. Og hvis uhellet først skulle være ute, er Carina helt klar: Ikke sett skoene til tørking over varmekablene over natten! – Lærstøvler skal tørke sakte, ellers kan de sprekke opp.

Bedre enn Bambi
Carina viser frem et par Timberland-støver med sålemønstre dype som på et par bildekk.
– De beste vinterstøvlene har rågummi i sålen som gir bedre friksjon på isen, og til og med gummipigger som gjør at du holder deg på bena selv om det blir virkelig glatt. Men hvis sprengkulden kommer og lager holke, er det bare brodder som kan redde deg. Et godt triks for de kaldeste dagene kan dessuten være å legge inn en ekstra ullsåle i støvelen som isolerer mot underlaget.
Ellers har Carina partytriksene i orden: En sprayflaske du kan ha med i vesken på julebordet, som gir deg «brodder på boks». Du sprayer et lag under skoen før du skal hjem, og vips, så kan du vinke farvel til Bambi på isen. – Vi fører også en mer varig variant med en sandblanding du kan smøre under skosålen, den holder i noen dager før du må gå på med en ny runde.

Som småbarnsmor har Carina førstehånds erfaring med hva som duger selv på de aller kaldeste dagene, og hun er ikke i tvil: – Til Daniel (4) er det kun Kavat som gjelder. Dette er slitesterke støvler som har en unik vannsøyle og et loddent ullfor som holder de små føttene varme og tørre gjennom en lang dag med utelek. Det beste med Kavat-skoene er den praktiske og store åpningen, der smårollingene kan sette hele foten ned i skoen uten å måtte lirke den oppi, viser hun.
– Ungene kan ta på seg skoene selv fra de er helt små, uten hjelp. Og smilet som brer seg når mestringsfølelsen fyller den lille kroppen er minst like verdifullt som å vite at Daniel er tørr og varm dagen gjennom!

PSST: Har du utålmodige smårollinger med på handletur, tar Carina frem det gjeve leke-kasseapparatet, og vips, så har du like god tid som prinsen og Askepott til å finne en sko som passer.

CARINAS ANBEFALINGER:

Kr 699,-
Kavat vinterstøvel (barn)
Kvalitetsstøvel fra Sverige mer varmt ullfôr. Finnes i flere farger.
– Ingenting slår denne skoen når det gjelder å holde ungene tørre og varme!
Kr. 1899,-
Blackstone vinterstøvel, herre.
Varm og god sko laget i mykt, kraftig skinn med gripesterk og kraftig såle.

Kr. 1399,-
Svea Őrnsköldsvik, damestøvel
Sort skinnstøvlett, varmfôret med glidelås i siden som gjør den lett å ta på og av. En god og varm tursko.
Risør Sko
Krags gate 16
Tlf: 37 15 16 70
www.risorsko.no