Risør er det perfekte utgangspunkt for å legge ut på sykkelferie. Byen er nemlig en del av den populære Nordsjøruten, der du kan oppleve både minicruise med veteranfergen M/F Øisang, og overnatting i lavvo ved Camp Skarvann.

Tekst: Cathrine Gram, foto: Bjørn Svensson

– Elsyklene kommer i alle varianter, fra bysykler til hybrid og offroad, og prisene ligger på alt mellom ti og tretti tusen kroner, forteller Willy Thorsen (56) på Intersport i Risør. Han kan skrive under på at populariteten til de halvmotoriserte tohjulingene stadig øker, og at kunder som investerer i en slik, gjerne kommer tilbake og forteller om et nytt liv. – Den lille hjelpen du får opp bakkene og underveis på turen betyr at elsyklistene velger å sykle fremfor å ta bilen oftere enn de ville gjort ellers. Sånn sett er denne utviklingen bra både for folkehelsen og for miljøet, sier sportsbutikkeieren.

Øisang5

Fra øre til øre
Og har du først prøvd en av disse doningene, er det stor fare for at du blir helfrelst. Det er nemlig noe helt spesielt som pleier å inntreffe med de som tråkker i vei på sin aller første elsykkel-tur. De får et helt spesielt smil om munnen som det er vanskelig å få vekk. Fenomenet har til og med fått en egen betegnelse – «elsykkel-gliset». – Prøv selv, og du vil se at du skal være ganske hardfør for å holde smilet tilbake, ler Willy. I utsalget over Vinmonopolet står det elsykler på rekke og rad, der prisforskjellene gjør seg utslag i bedre girsystemer og kraftigere elmotor jo høyere opp i prisklassene du kommer.

Lurt på langtur
Det er også forskjeller i hvor lang ladetid de ulike batteriene har, noe som kan være av betydning hvis du skal legge ut på langtur. – Men de som skal sykle virkelig store avstander kjøper gjerne to batterier, forteller Willy. Risør er det perfekte utgangspunkt for å legge ut på sykkelferie.
Øisang6

FAKTA OM NORDSJØRUTEN         

Nordsjøruten på sykkel Ruta mellom Larvik og Kristiansand er en flott sykkeltur langs Sørlandskysten. Turen går innom mange koselige tettsteder og småbyer. Har du god tid kan du prøve øyloffing med ferge fra Kragerø ut til idylliske Jomfruland, eller ut til bilfrie Lyngør. Underveis har du mange muligheter til å besøke severdigheter, gallerier, friområder og badeplasser langs veien, eller på korte avstikkere: Portør, Tromøya, Marivold, Homborsund eller Brekkestø er bare noen eksempler.
Kilde: cyclingnorway.no