Når tyske Daniel Drake (35) tar med seg familien sin til Risør for å drive den moderne tapasrestauranten S22 i historiske omgivelser på Buene, er målet at maten hans skal danke ut selveste facebook.

Den tysk-norske familien som sitter i det tradisjonsrike lokalet på Solsiden nærmest tripper etter å komme i gang med gjøremålene før åpning 15. april. Luften sitrer i spent forventning etter at de har overtatt nøkkelen til lokalet som skal huse byens nye tapasrestaurant – Vi kaller det tapas og pintxos (baskiske småretter) etter konseptet og størrelsen på maten, men smakene og råvarene vil være norske og lokale, forteller kjøkkensjef Daniel Drake. Med seg i bagasjen fra Berlin har han tre års kokkefagskole, og i Norge har han jobbet på kjente restauranter som Le Canard, Doktor Holmes, Grand Hotel, Elvebredden restaurant og nå sist La Vida Tapas Revolucion. Drømmen har alltid vært å skape noe eget.
Buene1

Sommerbarn – Vi har sagt at når han finner et sted han liker, så er vi med, sier moren Sabine Drake (62). Hennes historie er bakgrunnen for hvorfor tre generasjoner Drake nå etablerer seg på Sørlandet. I 1962 kom hun som åtteåring fra Tyskland til Norge, gjennom et program der vanskeligstilte familier kunne søke om avlastning gjennom sommermånedene. – Den norske faren min ville gjerne ta imot et tysk barn for å øve på språket. Det gikk bra i to uker, men så begynte jeg å snakke norsk, ler Sabine. Hvert år reiste hun tilbake til Egil og Margot Jahren i Tyrifjorden, og familien i Norge ble en utvidelse av hennes egen. Da sønnen Daniel var fem år gammel, fikk hun besøk fra de norske søstrene og barna deres – og ved avskjeden ville Daniel bli med dem tilbake. Slik begynte hans mange reiser mellom de to hjemlandene.

Kjærlighet ved første blikk Etter å ha besøkt Lyngør med kollegaer i fjor sommer, falt blikket hans på annonsen som søkte etter drivere til det ærverdige restauranthuset Buene i Risør. – Jeg skjønte at dette var lokalet jeg har lett etter med en gang jeg kom inn av døren, forteller Daniel. Han tok med familien på visning i januar, samme dag som byen ble dekket av årets første, ordentlige snøfall. – Han ble forelsket på stedet. Jeg kunne se det på hele ham, smiler kjæresten Raminta. Sammen har de sønnen Anthony Daniel på nesten to år. Mens Daniel skal styre kjøkkenet, er det Raminta som skal ha kontrollen i restauranten, og mor Sabine tar seg av det administrative som daglig leder. På spørsmål om hvordan det vil bli å drive firma sammen med familien, ser de på hverandre og smiler. – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Sammen er vi et «dreamteam», sier Daniel.

Buene4Sharing is caring Nå er visjonen hans en helårsåpen restaurant som tilbyr gjestene alt full middagsservering til småretter og mer uformelle snacks. -De siste ti årene har Norge jobbet masse for å utvikle kvaliteten på sine råvarer, og Risør Fiskemottak er rett utenfor dørstokken. Det er en drøm for en kokk, sier Daniel. – Vi har lyst til å være med på å bygge opp noe i Risør. Derfor vil vi også satse utenfor sesong, kanskje invitere venner fra bransjen til å holde arrangementer der vi selv kan være gjester i egen restaurant, forteller de ambisiøse driverne. I etasjene over restauranten leies lokalene ut til selskaper og kurs- og konferanser, der familien Drake selvfølgelig står for bevertningen. – Vår filosofi er at man skal begynne å dele maten igjen. Jeg synes det er veldig trist å se gjester som er mer opptatt av å fikle med mobiltelefonene sine enn å prate med hverandre, sier Daniel. Hos oss skal maten være det sosiale nettverket, ikke facebook.

Buene6