Helt siden Sjur Heap (47) fikk sitte på fanget i farens kajakk som treåring, var han hekta. Padlingen er blitt en livsstil, og nå vil han dele de unike naturopplevelsene i Risør-skjærgården med alle som ønsker seg en opplevelse for livet.
-Vintersoloppgangene her på Sørlandet trumfer sommersesongens, både fordi de er mer fargerike, men også fordi de starter senere på dagen, slår Sjur fornøyd fast. Det betyr at han rekker en kjapp tur på vannet i daggryningen før arbeidsdagen i Havpadlern starter for alvor.
Sjur flyttet til Risør fra Majorstua og har opplevd på kroppen hva nærhet til naturen gjør for livskvaliteten og sjelefreden.
– Det er noe helt spesielt med Risørskjærgården. Den ligger rett utenfor stuedøra vår, og er sjeldent skjermet for utbygging. Hyttepalassene som du finner ellers langsmed kysten er helt fraværende. Her kan du alltid finne deg en holme for deg selv, til og med midt i juli når det koker av folk.

IMG_0131-001
Egenprodusert turmat

Vindfanget i det gamle skipperhuset som også går under navnet Villa Sorgenfri, viser at her bor det en utstyrsfreak. Vester, årer og tauverk ligger i hauger i den ellers plettfritt stylede interiørmagasin-gangen. På kjøkkenet har kona Maria tatt kontroll over turmaten, der ligger det epleskiver til tørking, tomater fra hagen og en mengde andre hjemmedyrkede grønnsaker som er blitt reddet inn fra vinterfrosten.
– Man skal kose seg på tur. Da duger det ikke med frysetørret kjøpeturmat.
Energibunten med det lune smilet er veileder for Norsk Havpadlerforening fra det første kullet med utdannede padleinstruktører. I flere år har han drevet utsalg og nettbutikk fra lokalet på Sagjordet i Risør, men fra nyttår vil han rendyrke opplevelseskonseptet. Noe av det han vil tilby er familieturer der han står for utstyr og mat, og hvem som helst kan melde seg på for å få en unik naturopplevelse.
– Det finnes over 700 forskjellige kajakker på markedet. Det betyr at det finnes en kajakk for alle der ute, sier Sjur bestemt. – Vi har for eksempel hatt funksjonshemmede innom som aldri trodde de skulle sette sine ben i en kajakk, men uansett utfordring har vi funnet en løsning.
Å løse problemer er noe Sjur trives med. En padlergruppe på 40 skal ut fra havnen i Kragerø? Ikke noe problem. En familie på fire vil oppleve villmark uten nødvendigvis å gå i fotsporene til Lars Monsen? Det fikser han lett.

I vikingenes fotspor
En av turene Sjur tilbyr, er den såkalte «Vikingeleden» fra Kragerø til Gjernes.
– I over 1000 år har sjøfarende brukt en led som går gjennom innsjøer for å reise i skjermet farvann fra Kragerø til Risør. Vi starter med å padle over to vann, og fortsetter gjennom Lonene, en smal kanal tvers gjennom villmarken der ørn, bever, elg og til og med bjørn kan finne på å vise seg langsmed bredden.
Å komme ut av innlandsskogene og avslutte turen i åpent farvann fra Gjernestangen og inn mot Indre havn er prikken over i’en, sier Sjur. Han får stjerner i øynene bare av å prate om det. Helt siden ungdomsdagene har frihetsfølelsen ved å pakke teltet og tursekken og legge ut på bølgene vært som en magnet på eventyrerlysten.
– Og så har vi det utrolig hyggelig sammen underveis! Å tenne leirbålet etter en lang dag og å lage mat med sopp og bær vi har sanket på turen, alt mens du lytter til naturen og ser stjernene dukke opp på himmelen – det er ren hverdagsmeditasjon.
Noe av det Sjur liker best ved å ta med grupper og familier ut på tur, er gruppedynamikken og de gode samtalene som oppstår når alle digitale forstyrrelser er langt borte.
– Dessuten er det noe spesielt med mestringsfølelsen og det å lære noe nytt sammen, mener den erfarne padleinstruktøren.
– Ofte er det barna som tar teknikkene først. Når familien er samlet uten digitale forstyrrelser, oppstår de gode samtalene og de nære øyeblikkene. Da skapes det minner og turglede for livet.

JULEGAVETIPS:
Bli med Sjur på tur!
En kajakkopplevelse er en annerledes julegave til hele familien! Enten du ønsker å gi bort et padlekurs som introduksjon, eller en overraske med en overnattingstur i gjennom naturskjønne Vikingeleden, vil Sjur og teamet hans skreddersy et opplegg tilpasset akkurat dine behov.

Hos Havpadlern er du sikret fagkunnskap og toppkvalitet i alle ledd, hos både stab og utstyr. Og med tandemkajakk slipper minstemann å kaste inn årene hvis han blir sliten underveis. Familieturene passer for fire til åtte personer, her er det mulighet til å slå seg sammen med gode venner.
Du kan være med på padletur fra du kan svømme. (Og moren til Sjur er 84 og padler fortsatt, men som han sier, bare når det er vær til at hun kan sole leggene på dekk.)
Gi bort et gavekort på turglede med Havpadlern!
fra 950,- til 3200,-
Besøk www.enjoybox.no