Gjerstad sparebank har fulgt Terje Jensen (29) og Nils Harald Reiersen (29) siden de første gang begynte å leke med idéen om en opplevelsespark på Brokelandsheia. I dag er samarbeidet blitt et gründereventyr uten sidestykke, med opp mot 40.000 besøkende i Nordens største regnskog.

– Der gikk det fem tusen kroner i strøm, kommenterer Terje i det han åpner døren på gløtt og slipper oss inn bakveien det som bare må kunne beskrives som en Sørlandets aller beste suksesshistorier. Vi står inne i noe som nesten må beskrives som et mirakel: bare et steinkast fra E18, midt blant Gjerstads furutrær, ligger en tropisk regnskog der apekatter og lemurer hopper fritt rundt mellom trærne, øgler og skilpadder beveger seg makelig mellom gangstiene og fargerike sommerfugler flagrer forbi.

Dyrehagen2

Eventyret begynner
I år er det over ti år siden to risørgutter i begynnelsen av tjue-årene begynte å ringe rundt til banker både nær og fjern og presentere planene sine: Vi vil bygge en opplevelsespark. Vi vil fylle den med skumle og eksotiske dyr som vi ikke er vant til å se på våre breddegrader. Og dette er noe vi planlegger å leve av og jobbe med resten av livet. – Det var ikke alle som ville satse på et par unge karer med en så litt spesiell tanke, ler Terje. Men hos Gjerstad Sparebank var holdningen en annen, allerede helt fra starten. Der de andre var skeptiske var de mer nysgjerrige. Kredittsjef Hugo Hansen i Gjerstad Sparebank nikker bekreftende. I årene som har gått har Terje og Nils rukket å imponere ham utallige ganger med måten de står på, og produktene de har skapt. Gjerstad_Sparebank_Dyrehagen7

Lokale ringvirkninger
– Det er moro for en lokal bank å kunne være med på å realisere et prosjekt som betyr så mye for nærområdet. Tenk på ringvirkningene som skapes ved at 40.000 mennesker i året besøker Brokelandsheia. For oss veier det tungt at prosjektene bidrar til utvikling i Risør og Gjerstad som våre nærområder når vi vurderer å gå inn i prosjekter, sier han. – Vi ønsker alltid å ha en personlig dialog med dem som kontakter oss om en bedriftsidé. Vi må ha troen på dem, men de må også tro på prosjektet sitt selv og ha en god porsjon risikovilje. Da kan det gjerne hende at vi kan bidra med det samme, fortsetter Hugo.

Tenk på ringvirkningene som skapes ved at 40.000 mennesker i året besøker Brokelandsheia.

Revolusjon
I 2009 sto reptilparken på Brokelandsheia ferdig. Årene etter stiger besøkstallene jevnt og trutt mot 20.000. Men Terje og Nils er likevel ikke helt fornøyd. Idéen om noe større, noe virkelig spektakulært, begynner å formes hos de to kumpanene. Og i 2012 ringer de Gjerstad Sparebank igjen, og forteller at de drømmer om å bygge noen tusen kvadratmeter med tropisk regnskog midt i den norske naturen. Driften vil bli revolusjonert. Utgiftsbildet, størrelsen og kapasiteten –  alt. Det vil være nesten det samme som å begynne forfra. – Det er klart at det var en veldig stor investering, sier kredittsjef Hugo.
– Om vi ikke var skeptiske, så var vi i hvert fall veldig interessert i å høre hva dette dreide seg om. Og selv om vi visste hva de planla, hadde vi aldri klart å se for oss dette, sier han og slår ut med armen.

Gjerstad_Sparebank_Dyrehagen_Miljø14
Store planer
Det enorme drivhuset skjuler en av Norges vakreste opplevelsesparker. Det er noe med dyrene som beveger seg fritt blant publikum. Det sterke fargene i jungelen. Den dampende heten som er den samme enten det er sommer eller vinter. En lett regnskur en gang i blant som gjør illusjonen av at du befinner deg i en vaskeekte regnskog fullkommen. – Jeg er ikke i tvil om at vi dobler det besøkstallet vi har i dag om noen få år, sier Terje bestemt. – Da er vi helt avhengige av å ha med Gjerstad Sparebank på veien mot målet. Vi har lyst til å bygge dette videre, og potensialet stopper ikke her. Det er nå det begynner …

Gjerstad sparebank har lokalkontorer i Risør og på Brokelandsheia:
Krags gate 21 / Brokelandsheia 92

4950 Risør / 4993 Sundebru
Telefon: 37 11 99 00
post@gjerstad-sparebank.no

Gjerstad_Bank_Kragsgate5