Risørs egen kokkestjerne, Cecilie Schandy Kvernvik, har gitt oss lov til å gjengi denne oppskriften på en klassisk smørbrødkake med en ny vri.

Dette er Cecilies risørkrans:

Smørbrødkaka fikk en renessanse på 1970 tallet, men så forsvant den igjen her hjemme. Det er det ingen grunn til for det er en forholdvis enkel festmat som gjør mye av seg og den oser av fest og sommer. Genial gjestemat for den blir bare bedre av å bli laget dagen før, akkurat som en bløtekake. Pyntingen på toppen venter du med til like før gjestene kommer.

Inspirasjonen til å lage denne oppskriften var at jeg tenkte meg et festbord midtsommers med sjømat servert som vakre blomsterkranser. Husker at jeg som barn lærte at hvis jeg la syv ville blomster under puten sankthansnatta ville jeg drømme om den som skulle bli min utvalgte…. Ønsket var å lage en rett hvor jeg fikk brukt noen av kystens skatter på en klassisk, men allikevel litt ny måte. Fyllet kan varieres i det uendelige.

Tenk deg et sukkerbrød som skal pyntes og ha godt fyll. Det er samme prinsippet. Skjær av topp, bunn og alle harde kanter. Så deler du kransen så du får to lag å fylle. Dynk bunnen med sitron. Det nederste fyller du med frisk grønn pesto og det neste laget fyller du med en deilig skalldyrrøre. Når du har fått på plass alle lagene tar du bort det som tyter ut og så lar du lagene stå under plast så smakene får «satt» seg.

Før gjestene kommer så dekker du kransen med 3 bokser rørt snøfriskost, dekker kanten med finklippet gressløk og pynter toppen med røkelaks, agurkkuler laget med et lite melonjern, lakserogn, sort rogn, aspargestopper som kun har vært og snudd i kokende sukkersaltet vann, sukkererter, fennikel, vårløk , spirer og grønt du finner i butikken.

Skalldyrrøre:
500 g skalldyr. Reker og kongekrabbe
1 dl majones
1 dl creme fraice
2 stilker vårløk finhakkes.
½ fenikkel
2 ss finhakket dill
2 ss sitronsaft
¼ chili finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket

Bland alt sammen.

Pesto:
1 stor bunt basilikum
½ dl pinjekjerner
50 gr parmesan
3 båter hvitløk
1 ½ dl virgin olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper
—————————————————————–
Du trenger også: 12-15 skiver røkelaks. 3 bokser snøfrisk ost, 1 agurk, lakserogn, sort rogn, gressløk aspargestopper, vårløk, sitron, sukkererter, spirer av reddik eller rødbete, blomkarse eller liknende. Bruk det du får tak i. Brød . Bruk oppskrift på en klassisk formloff eller en brioche.

Ønsker du å bli med på et matkurs med Cecilie? Les mer her!
Risørkransen3